Summering av L-E Torphs Minne 190608

Morgan drog ner till Säffle fredag kväll där vi möttes upp för att anmäla och besiktiga V4:an inför lördagens race. Allt grönt i besiktningen och som vanligt drog denna svarta och blå/gula svenska dröm till sig många uppskattande blickar av folket 🙂

e

Fotocollage: Camilla Holmquist

Efter en god natts sömn så var det dags. 240 rallybilar med taggade förare, co-drivers och serviceteam trängdes vid Herrgårdsgymnasiets HQ. Där hade vi Tina Törner som skulle dela ut pokaler efter tävlingen, Jonas Kruse hängde i kulisserna och Rallyradion var beredda för intervjuer och rapportering längs med sträckan. Solen stod högt på himlen men vi visste att det skulle bli regn framåt eftermiddagen. Servicepersonal Morgan Björk vet hur man laddar som bäst, bare att ta´t lugnt och fint! 😉

Foto: Camilla Holmquist

Som servicemekaniker var även Jimmy Karlsson väl förberedd på att göra en insats för att få Morgan Björn Motorsport i mål detta rally. Hela nio sträckor bestod tävlingen av, varav den sista skulle gå inne i Säffle City. Två servicetillfällen fanns inlagda i dagens planering så nog skulle de få jobba 🙂

Morgan & Camilla, redo för race! Foto: Christer Brandin

09.00 gick första start och vi rullade ut mot SS1 vid 10.45. Det blev lite uppvärmning av både förare och co-driver på denna första sträcka där jag mest satt och skrattade åt Morgans bredställ och ”tatterkast” och kom av mig lite ibland haha! ATT det går att åka på sladd med en V4 är nåt jag har märkt dessa rallyn och det är ju fränt det! Det verkade vara uppskattat hos rallypubliken då jag hann se många som applåderade och hejjade på längs med sträckan, det känns jätteroligt.

Foto: Andreas Karlsson, Andreas Rallybilder. 

Nya bromsar hade vi för dagen och det visade sig efter målgång på ss1 då det i vanlig ordning skapade lite kalabalik när det ”brann” i hjulen bak :-D. Sträckchefen i målet ropade ”det brinner” och Morgan körde framåt och bakåt medan jag väntade på att få tillbaka tidskortet. Även TK-chefen ropade att det brann men jag hade lärt mig detta fenomen med nya bromsar, så jag svarade lugnt: Dä slockner, dä ä lugnt!

Vi tog oss igenom ss2-4 utan större fadäser och det började stämma rätt bra med både bil och förare/co-driver. Vi låg ungefär där vi borde göra resultatmässigt i startfältet med den andra V4:an bakom oss och ett par startande till. Det var inte många sekunder som skilde uppåt i startfältet heller, så vi kände att vi var med i matchen!  Svettiga och varma efter dessa roliga och kurviga sträckor med en del rullgrus, många krön och fulsvängar, körde vi in till serviceplatsen där Jimmy, Morgan och Morgan fixade lite med V4:an och tankade upp. Det gick åt mycket vatten i värmen så även vi tankade i oss en del vätska.

När vi så rullade ut från första servicen mot ss5, med nytt tidkort och fem sträckor kvar så kom regnet. Det var verkligen ett skyfall! Så ss5-8 blev rejält hala. Det tog ner tempot en aning men Morgan laddade på bra ändå tycker jag som synes!

Foto: Motorsportfoto

Riktigt blött och spårigt hann det bli på sträckorna. I målet på ss7 intervjuade Rallyradion Morgan som fick frågan om det var svårkört nu när regnet kom och om vi fick problem? Men det är ”bare å gas” konstaterade Morgan och vi rullade vidare mot ss8. Sträckan gick fint men precis i målet när jag lämnade in tidkortet så poffade det till i motorn och där stannade den. Vi blev puttade ut ur TK-zonen och Morgan började gå igenom elen. Det verkade vara tändspolen som gav upp, så där slutade dagen för oss. Det var synd när det bara var en sträcka kvar men sånt är det i rally! Enligt tekniska chefen så var det många som bröt rallyt pga. tekniskt fel så vi var inte ensamma.

Efter målet på ss8, väntar på Morgan & Jimmy. Foto: Camilla.

Serviceteamet kom snart och hämtade oss med buss och transport och i en handvändning var Saaben lastad. Man får vara glad så länge bilen och förarna är hela för övrigt, så det var inte helt modstulna vi åkte mot slutmålet för att lämna in tidkortet och få tillbaka vagnboken.

Nu blir det lite pillande med elen för Morgan till nästa rally som troligen blir i Edane den 13 juli!

Se oss då// Morgan Björn Motorsport

Foto: Hans Edvardsson